MUSIK KAN RUMME ALT

af Henrik Tuxen

'Den som kun ta’r spøg for spøg, og alvor kun alvorligt, han og hun har faktisk fattet begge dele dårligt'. Piet Heins klassiske citat, er  - oprindeligt ubevidst - blevet en slags rød tråd, både fagligt som personligt. I mit journalistiske arbejde og som levende, reflekterende menneske. Jeg søger instinktivt en balance mellem det befriende grin, den lette, uhøjtidelige tone, og så at ramme noget med tyngde, mening og dybde,  på en måde så begge supplerer hinanden, og man ikke nødvendigvis kan skelne, hvad som er hvad.

Som jeg sagde til min søn; 'Når noget bliver for pænt og alvorligt, bliver jeg simpelthen nødt til at sige noget åndssvagt’, og hvis tonen bliver anstrengt positiv og overfladisk, stikker jeg instinktivt i dybden.'  

Den form for dynamik og nysgerrighed, en slags djævelens advokat, der har det med at vende ting på hovedet, tror jeg, er beskrivende for hvem jeg er, og hvordan jeg tænker og reflekterer, og den måde jeg arbejder, skriver, interviewer og holder foredrag på.

Musik som brobygger

Så kan musikken noget helt unikt. Den kan  indkapsle og definere tid og epoker, såvel fungere som billede på den samtid den opstår i, som lydspor til hvert enkelt menneskes livsforløb. Musik  kan samle og forene folk fra vidt forskellige kulturer, opfattelser og orienteringer i fælles glæde, hvor oplevelsen samtidigt er både kollektiv og helt individuel,. Det gælder fra alverdens subkulturer  til Roskilde Festival. Noget der er blevet mere, og ikke mindre, væsentligt og aktuelt.

Som på en af mine sidste opgaver i forbindelse med åbningen af prestige-projektet, det 50 millioner kroner, dyre Nordic Museum i Seattle, der er led i et større dansk/amerikansk kulturfremstød initieret af Kunststyrelsen. Her udtrykte såvel Museums direktør Eric Nelson, den danske ambassadør Lars Gert Lose, Udenrigsminister Anders Samuelsen og Kronprinsesse Mary, på forskellig vis, men med samme grundlæggende pointe. 'I en verden der i stigende grad bliver polariseret og konfliktfyldt, kan musikken noget unikt i forhold til at forene og samle mennesker på tværs af politiske, religiøse og andre skel. Musikken har aldrig været vigtigere end i dag.'

Jeg er foredragsholder med de grundantagelser in mente. Så har jeg kilderne og bagkataloget på plads. Citater kommer direkte fra hestens egen mund, efter personlige møder. Om det er Mick Jagger, Ed Sheeran, Peter Gabriel, Beyonce, eller for den sags skyld Rasmus Seebach, Lukas Graham, Steffen Brandt eller Anne Linnet. Med musikken som udgangspunkt for at blive klogere, sjovere og mere tolerante, frie og livsnydende mennesker.

Tilbage på scenen

For 3-4 år siden kom jeg tilbage på scenen efter at rock-super-star-drømmen, jeg havde forfulgt som teenager,  blev kraftigt neddroslet omkring årtusindeskiftet. Som interviewer og tovholder på Gaffa Library Session, på biblioteker og festivaler som Roskilde, Spot, Northside og Tinderbox, som foredragsholder alene og i P6 Beat-regi, og som moderator på branchekonferencer som Music Days, har jeg stået i front med mikrofonen omkring 200 gange, siden den første Library Session med min gamle ven Tim Christensen på Frederiksberg Bibliotek i september 2014. Foran 300 mennesker, efter små 15 år primært med computeren som arbejdsredskab, tænkte jeg inden for det første minut, 'det her bliver ikke noget problem'. Det gik godt, og det har det gjort lige siden, men jeg har brug for at få organiseret og udviklet det jeg siger, gør og laver med andre, gerne jer.

Tennis, Python, verden og de store klassikere

Det afspejler nok meget godt mig som menneske. På den ene side, den evige rock'n'roller der har stået med bassen på en scene over 700 gange, indspillet en masse plader, og senere i over 20 år har interviewet 'rock- og pop-stjerner' over hele verden. Typen der kan recitere Monty Python, Pulp Fiction, Asterix og Jul på Vesterbro udenad. Den totale sportsfreak, der både ser og følger med i alverdens fodboldligaer, og selv dyrker ketsjersport 3-4 om ugen året rundt.

På den anden side har jeg det samfundsvidenskabelige akademikerhoved fra RUC, der tyrer Weekendavisen, sjældent misser Deadline og essentielle dokumentarer, og som fra barnsben, frivilligt har ædt tunge klassikere som Dostojevskij, Hamsun og Dickens. Og så med længerevarende interesse for filosofi, historie, religion og spiritualitet, med evig kærlig til de store narrativer og fortællinger, også dem jeg selv fabulerende  finder på og kaster mig ud i.

Med nogenlunde den kombination har jeg skrevet 4-5 bøger (alt efter matematisk tolerance), arbejdet som journalist, redaktør og redaktionschef i over 20 år, og har skrevet tæt på 100 forsidehistorier til musikmagasinet Gaffa, plus det løse.

Fra EU-teknologipolitik til Barbie Girl

Som dugfrisk kandidat i Geografi/forvaltning fra RUC + supplerende Master Degree i teknologipolitik fra EU-programmet ESST (European Studies of Science, Society & Technology) – begge med topkarakterer -  var en af mine første opgaver en artikel til ungdomsbladet MIX om eurodance 'Barbie Girl' – fænomenet Aqua. Som ene af mine venner tørt kommenterede, 'Nu giver det god mening, hvorfor du har knoklet syv år på universitet, med højpandede samfundsvidenskabelige studier, for skatteborgernes regning.

Jeg kommer ikke kun fra et hjem med (klassisk)klaver, men boede nærmest i rockafdelingen på Birkerød Musikbibliotek, og fik lige dele koldsved af angst og ubeskrivelig lykke, da jeg som 10-årig stod med et dugfriskt vinyl-eksemplar af Black Sabbaths, Sabbath Bloody Sabbath i hånden. Ud over lyden, klangen og kraften, har jeg altid elsket, suget til mig, og viderefortalt alle myterne og fortællingerne bag legenderne i  musikhistorien. Alligevel ramte Finns ord mig dengang, og jeg tænkte, at musikjournalistik sikkert ville blive en sjov og skæg, delvis betalt fritidsbeskæftigelse, inden jeg blev 'rigtig' voksen og fik et 'rigtigt' arbejde.

 

Spørg ind til kernen

Men som tiden gik fik jeg anderledes perspektiv på samme. Tilbage til Piet Heins sondring omkring  alvor og humor, gik det op for mig, at musik kan indeholde og være udgangspunkt for alt. Liv og død, spas og filosofi, politik, oprør, forandring og stilstand, spiritualitet, mode, marketing, tomme kalorier, vaskepulver, manipulation, sensation, identitet, fortsæt selv listen. Det kommer an på vinkel, indhold og perspektiv, ikke mindst for journalisten.

Jeg har kørt tæt på parløb med Peter Ramsdal, Gaffa redaktør i 20 år, i hele perioden, med fælles mantra, at den mest ligegyldige musikartikel har overskriften  'Der er mere klaver på den nye plade'.

Jeg stræber efter at fange noget der stikker dybere, eller bare er totalt vildt, skævt og skørt, helst begge dele.

 
 
 

BOOK ELLER HØR MERE

FOREDRAG OG FORTÆLLINGER af Henrik Tuxen

Navn *
Navn
Ønsket dato for foredrag
Ønsket dato for foredrag